Technológia

Technológia

A csávázás minőségét és ezzel a sikeres védekezést számos tényező befolyásolja. Mindegyiket figyelembe kell venni ahhoz, hogy valóban magas szintű védelmet biztosítsunk ezzel az eljárással.

  • minden a kezelendő vetőmag minőségével kezdődik: csak tiszta, por- és törött szem mentes, jó minőségű (csírázóképesség, vigor) vetőmagot szabad csávázni.
  • a csávázószernek olyan stabil, jó tapadóképességű készítménynek kell lennie, ami a mag felületén egyenletesen oszlik el és a csávázás után a vetőmag folyási tulajdonságait (a vetőgépben) nem befolyásolja hátrányosan.
  • a csávázólé mennyiségét (azaz a hígítást) és összetételét minden esetben a kezelendő vetőmag tételhez és az alkalmazott csávázó berendezés műszaki paramétereihez igazítva kell megválasztani, úgy, hogy a vetőmagot jól, a magok között egyenletesen elosztva fedje be.
  • csak kifogástalan műszaki állapotú, üzembiztos csávázó gépekkel és azok szakszerű kezelésével lehet jó minőségű csávázást végezni.


A csávázó szerek összetétele, formulációja

Minden csávázó szer legfontosabb összetevője a hatóanyag, ennek köszönhető a rovar-, és/vagy gombaölő hatás. Egy csávázószer emellett több egyéb összetevőt is tartalmaz. Ezek közül a legfontosabbak a hatóanyagnak a mag felületén megfelelő tapadást biztosító ragasztóanyagok, a csávázólé-ben a hatóanyag egyenletes eloszlását elősegítő diszperziós anyagok, a készítmény tárolhatóságát elősegítő anyagok, habzásgátló, valamint a festékanyagok, melyek a csávázás egyenletességét azonnal láthatóvá teszik. A napjainkban használt modern csávázó berendezések nagy mennyiségű vetőmag egyöntetű és jó minőségű csávázására képesek. A különféle vetőmagok és csávázószer formulációk azonban eltérő berendezéseket és beállításokat igényelhetnek. A ma alkalmazott leggyakoribb csávázószer formulációk folyadékok: az FS (vizes szuszpenzió koncentrátum) és az ES (vizes emulzió koncentrátum) formulációk egyszerűen kezelhetőek és precízen adagolhatóak.

Főbb csávázási eljárások
csávázás - drazsírozás - drazsírozás + bevonat

  • Csávázás: egyszerű berendezéssel végzett vetőmag kezelés.
  • Film Coating-film csávázás: a csávázószerrel együtt adagolt segédanyag(ok) segítségével filmszerű bevonatot képzünk a vetőmag felületén. Ezen alkotórészek kombinációja, a tulajdonképpeni receptúra, függ a csávázandó vetőmag fajtájától és az alkalmazni kívánt csávázószer(ek)től. A film bevonat egészen vékony rétegű, nem változtatja meg a vetőmag alakját, méretét és súlyát. Mindemellett a film bevonat nem gátolhatja a vetőmag víz felvételét, csírázását és kelését sem. A jó minőségű film bevonat csökkenti a kopást, így a vetőmag csomagolása és szállítása során ledörzsölődő csávázószer hatóanyag veszteséget minimalizálni tudjuk. Ez a módszer elősegíti a csávázószer egyenletes eloszlását a vetőmagon, a vetőmag folyási tulajdonságait javítja, így a vetést is megkönnyíti. A film csávázás a szántóföldi növények és zöldségfélék professzionális csávázásának része, amit vetőmag feldolgozó üzemekben alkalmaznak.
  • Drazsírozás: Ennek az eljárásnak két fő funkciója lehet. Egyik, hogy a különféle alakú és méretű, egyenetlen felületű vetőmagokból álló tételt homogenizálja (pl. cukorrépa vetőmag). A másik, hogy rendkívül kisméretű vetőmagok méretét és/vagy súlyát növelje (pl. zöldség vetőmagok, fűmag). Mindkét esetben az a cél, hogy a vetőmag mérete és alakja alkalmas legyen a modern gépekkel végzett precíziós vetésre. A drazsírozáshoz használt inert anyagok szilárd és stabil burkot képeznek, ugyanakkor nem gátolják a vetőmag vízfelvételét, csírázását és kelését. A drazsírozott vetőmagot általában egy második lépés során kezelik csávázószerrel, amit film bevonattal kombinálnak.
  • Drazsírozás és film bevonat: Már az eljárás neve is árulkodik a különféle bevonatok egymás utáni alkalmazásáról: a technikai és a növényvédelmi célú anyagok egymás utáni felviteléről van szó.
  • Többrétegű bevonat: Magas színvonalú, modern eljárás amely lehetővé teszi többféle anyag - ideértve a gomba- és/vagy rovarölő készítményeket - egymás utáni alkalmazásával egy többrétegű bevonat kialakítását a vetőmag felületén.