A vetőmag érték

Vetőmag

Ha az embereket megkérdezzük, mi jut eszükbe a növényvédelemről, a válaszadók nagy többsége egy traktor vontatta permetező gépre vagy egy háti permetezővel bíbelődő emberre gondol, amivel valamilyen vegyszert permeteznek. De ahhoz hogy egyáltalán permetezni tudjuk a termesztett növényt, annak vetőmagját először el kell vetni, majd a magnak ki kell csíráznia.

A vetőmagok tartalmazzák mindazt a genetikai információt, ami a növényeink fejlődéséhez és a maximális terméshozam kialakulásához elengedhetetlen, és viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan - a csírázáshoz és a kezdeti fejlődéshez elengedhetetlen - anyagok, mint a fehérjék, zsírok, szénhidrátok és vitaminok. A vetőmagot másképp is leírhatjuk: a vetőmag egy törékeny védelemmel ellátott, miniatűr energia csomag. Mivel az élethez szükséges alapanyagok koncentráltan találhatóak meg bennük, a vetőmagok kiemelten veszélyeztetettek a kórokozók és a kártevők által. Nem túlzás, ezért ha azt mondjuk, hogy a vetőmag a növénytermesztés egyik legértékesebb alapeleme.

Vetőmag csávázás - védelem a kezdetektől fogva

Már az ókori kultúrákban megpróbálták a vetőmagokat megvédeni a fellépő növényi kórokozóktól. Hagyma,- illetve olívatörkölybe, sós vízbe mártották, hamuval keverték és különböző egyéb anyagokkal igyekezetek megóvni a káros fertőzésektől a vetőmagokat – nem sok sikerrel.

A vetőmagok felületére felvitt növényvédő szereket nevezzük csávázó szereknek, a folyamatot - amikor a csávázó gép segítségével a bekevert és/vagy hígított csávázó szert a magok felületére juttatjuk, pedig csávázásnak. A mai modern csávázási eljárások során a vetőmagok felületére juttatott csávázó szer hatóanyag mennyisége miligramban (10-3 gramm) vagy annak tört részében mérhető. A korszerű csávázó berendezésekkel pedig, lehetőségünk van ezeket az anyagokat egyenletesen, és a vetőmagok értékmérő tulajdonságait megőrizve, azok felületére juttatni. Ezek a készítmények képesek már az elvetés pillanatától védelmet biztosítani a kórokozók és a kártevők ellen.

A növényvédő szerek alkalmazását-kijuttatását tekintve a vetőmagcsávázás a legcélzottabb eljárások közé tartozik. Ebből következik az is, hogy környezetvédelmi és gazdaságossági szempontból is élenjáró megoldásról beszélhetünk.